onsdag 23 april 2014

Tips för att lyckas i litterära sammanhang

Denna vecka befinner sig delar av Svenska Akademien på en av Nordens mest anrika författarskolor, Biskops-Arnö, för att delta i några seminarier, samtal och föreläsningar. Här är naturen mycket vacker och Akademien har blivit tilldelad ett eget hus att övernatta i där det finns mycket vackra möbler av mahogny och hemvävda mattor. Huset kallas för Norra flygeln och har anor från 1700-talet.
De senaste dagarna har varit fulla av intressanta föreläsningar och möten, och Svenska Akademien har som vanligt gjort succé med sina kunskaper och intressanta infallsvinklar. Under tisdagen diskuterades till exempel begreppet 'performativitet' med konstnären Imri Sandström, och under onsdagen var det dags för Akademien att hålla i en liten introduktion till ett av samtalen.


För den som inte är van kan det ibland vara påfrestande att vara i den här typen av litterära sammanhang. Därför kommer här en lista med några tips som kan underlätta:
1. Tänk på att ha lite extra lyxiga kläder. Då syns det att du tar situationen på allvar och respekterar dem du möter.


2. Ha gärna med dig några extra kopior av dina konstverk ifall någon skulle vilja ha ett signerat exemplar


3. Var inte rädd för att slänga dig ut i konsten och njuta av allt vackert som den har att erbjuda!
Om man som Svenska Akademien också har lite av en upphöjd ställning i kultursammanhang så bör man också tänka på att visa ödmjukhet. Alla har inte samma geniala kvaliteter och konstärliga ambitioner som oss och därför är vi alltid mycket noga med att vara vänliga och tillmötesgående. Hur tror du själv det skulle kännas att bli trampad på av någon du såg upp till?
Så detta var några tips från oss. Här på Biskops-Arnö kommer veckan att fortsätta med fler intressanta diskussioner. På fredag har till exempel några av Norrlands största författare stämt möte med Akademien, och det ska bli mycket spännande att höra deras åsikter om dagens litteraturklimat.
Veckan kommer sedan att avslutas med ett litet uppträdande på en konsthall i huvudstaden! Mer information om detta kommer snart här på bloggen!
Kram och puss från Svenska Akademien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar