måndag 2 juni 2014

Sommaren är här

Nu har sommaren närmat sig med stormsteg och den är här! Vi i Akademien hälsar den välkommen! Hoppas att den kommer trivas hos oss. Idag gick vi ut i sommaren som fruktkött och satt på torget. Via vårt Twitterkonto efterlyste vi läsk men det kom ingen. Något som man verkligen kan bli irriterad på är dålig service. Men solen sken och vi tänkte att varför deppa. När livet ger en citroner gör man bara lite lemonad. Men då kom vi på hur gärna vi ville ha lemonad och så blev vi sura igen. Hur som, vi pratade lite om hur det är att komma från "landet". Det är ett outtömligt ämne. En dag kanske vi blir klara med det, men det är inte än. "Landet", denna spännande, smutsiga, skamfyllda och ibland också exotiska plats. Platsen där man bakar bröd och åker traktor och röker Gula Blend. Gula Blend, varför röker inga ungdomar det? Vad är det för fel på Gula Blend? Hur smakar Gula Blend? Nej, nästa gång det är Akademimöte är det hög tid att röka Gula Blend. Åh, vad livet är underbart! Ja, det är verkligen det. Ibland är det grått men då är det bara att vänta in lyckan för den kommer, förr eller senare kommer den. Förr eller senare lyfts man in till sin innersta puls och där händer det grejer vill vi lova. Men det är en smärtsam vandring, livet alltså. Det är bara att härda ut precis som under en förlossning. När lyckan föds gör det ont. Det gör ont när knoppar brister! Varför skulle annars våren tveka? Vi i Akademien har inte känt varandra när det varit sommar men vi ser verkligen fram emot att lära känna våra "sommarjag". Åh, det var verkligen en het dag. Vad skönt det är att vi har ett sådant jobb där man kan gå ut och arbeta i solen. Att vara på ett torg bland vanliga människor ger verkligen inspiration. Vidare talade vi om att det är dags att ta samtidskonsten ett steg vidare. Vi har förnyat lyrik- och prosaformen och vår dröm är nu att förnya kritik- och essäformen. Vi ser fram emot att det ska ske.
En dag kommer erkännandet slå till som en kraft och vi vet inte hur vi ska förbereda oss på det. Vi ställer oss ofta den här frågan: "hur hantera framgång?". Det är inte helt enkelt. Vi har blivit erbjudna att skriva i olika tidningar men vi har hittills alltid sagt nej, eftersom vi ställer oss mycket tveksamma till att ta betalt för våra ord. Orden är som våra kroppar och vi vill inte sälja våra kroppar. Precis som det är riskabelt att blanda sex och pengar så är det riskabelt att blanda konst och pengar. Vi har redan offrat våra hjärtan för det vi håller på med och det får räcka. I gengäld har vi vunnit ett gott rykte och högsta status i Sverige. De enda som inte vet vilka Svenska Akademien är är de som föddes bakom en vagn.
Nej, ni kommer nog inte se oss på någon av de stora kultursidorna men här på webben finner ni oss alltid.
Det har förresten redan börjat bli dags att planera inför Bokmässan 2014. Vi ses väl där?Skön boksommar på er alla, bloggen fortsätter uppdateras som vanligt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar