söndag 27 april 2014

Några råd till alla "författare" därute

Även om alla vet att Svenska Akademien är den viktigaste kulturföreningen i Sverige, och att vi har oändliga kunskaper om hur det är att vara en hårt arbetande författare i dagens tidevarv, så är det väldigt sällan som andra författare hör av sig till oss för att be om råd eller tips. Detta är såklart helt naturligt. Många tror nog att vi är så smarta och har så mycket viktigt att göra att vi inte skulle ha tid att svara på frågor från "vanliga" författare! Det är synd, för vi är mycket effektiva och försöker alltid svara så gott vi kan på de frågor vi får in.

Men för att göra det lite enklare för de författare och konstnärer som ändå inte vågar ta steget och kontakta oss så har vi här sammanställt en liten lista på vad som kan vara viktigt att tänka på när man till exempel framträder i offentliga sammanhang, besöker skrivarskolor eller deltar i intervjuer. Här kommer den:


1. Var lite smartare
Om du har svårt för att vara smart då kan du till exempel öva upp din hjärna genom att lösa korsord eller sudoku. Om du övar tillräckligt mycket varje dag kanske du till slut kan ställa dig på en scen eller vara med i en intervju.

2. Var lite ödmjukare
Tänk på att du inte har kunskap, eller för den delen rätt att uttala dig, om alla möjliga frågor bara för att du är författare. Det finns de som har expertkunskaper i de ämnen du ibland försöker prata om. Det finns också de som har erfarenheter av de saker du beskriver. Dessa personer sitter troligtvis redan i publiken.

3. Förbered dig lite mer noggrant
Om du till exempel ska prata om ett visst ämne, använda dig av vissa begrepp eller teorier, eller göra anspråk på att veta någonting om vissa händelser, grupper av människor, samhällen eller situationer, så är det mycket viktigt att du noggrant förbereder dig genom att till exempel läsa om detta eller prata med människor som varit med.

4. Var lite modigare
Visste du att vi lever i ett fruktansvärt kontrollsamhälle som försöker kväva oss varje dag genom att inordna oss i ett språk, ett rörelsemönster m.m.? Om du redan vet det så kan du försöka att förhålla dig till det när du gör ett framträdande. Du skulle till exempel kunna göra något för att bryta upp de former av tal som drabbar oss i 99% av fallen. Du skulle kunna göra något annorlunda!

5. Tänk på att världen förändras
Är du till exempel en författare som hade sin storhetstid för några årtionden sedan? Tänk då på att det nu finns nya perspektiv på de frågor som var viktiga när du var som hetast. Försök att sätta dig in i de här perspektiven.

6. Var lite varsam med hur du benämner människor
När du sprider dina ord till andra så beskriver du världen för dem. Och hur tror du det känns att ständigt bli beskriven av andra? Tänk därför på att du har ett ansvar i varje lite ord och varje liten paus som du häller ur dig. Om du till exempel får en impuls att prata om vissa människor som "de där ABF-gubbarna", "de där starka kvinnorna", "de där duktiga invandrarna" eller något annat inte så genomtänkt, så kan du till exempel sätta dig ned på en stol räkna till tio och djupandas. Om du har tur och tålamod kan du på detta sätt arbeta bort dina impulser och bli en fungerande medlem i samhället igen!



Tack och hej
från Svenska Akademien



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar